© VATV De Regenboog / PMA

  Geschiedenis van de vereniging

De VATV De Regenboog is " in de vorige eeuw" ontstaan uit een initiatief van een Hervormd Predikant in Voorburg. Tussen 1976 en 1984 stond deze als voorganger van de (inmiddels gesloopte) Vaste Burchtkerk en hij was het die bedacht dat het leuk zou zijn "om eens iets anders dan die standaard preek te doen" en een Paasspel wilde laten spelen tijdens de paasperiode van 1977.
Onder regie van de - inmiddels overleden - bekende voorburgse toneelregisseur Herman Flaton speelden wij het stuk "De Nachtwake" van Laszlo Fodor onder de naam "Het Lege Graf".

Van Paasspelclub naar Vereniging

Na twee jaar het paasspel als toneel"groep" te hebben gespeeld, wilde een aantal spelers ook stukken van niet kerkelijke aard gaan spelen.
Waarom zouden we geen toneelvereniging oprichten?  Een bestuur was al snel samengesteld en sinds oktober 1979 bestaat dus de Voorburgse Amateur Toneel Vereniging De Regenboog.

De naam "Regenboog" verwijst niet alleen naar de verschillende achtergronden van de leden, maar werd ook gekozen als een soort eerbetoon aan het "zaaltje" waarin wij de eerste wankele toneelstappen zetten.

Repertoirekeuze

Onze club speelt bij voorkeur stukken waar de rollen een zekere 'achtergrond' kennen. Dus geen "flat characters" maar mensen zoals U en ik die iets meegemaakt hebben, mens zijn, ervaringen delen, problemen hebben ...Kortom: ECHT zijn. De keuze van stukken waarin zoveel mogelijk leden ook daadwerkelijk kunnen spelen is echter geen sinecure! Met de verschillende catalogi worden stukken gezocht op basis van beschrijving en bezetting met altijd een " goed verhaal" als basis. Meestentijds worden het stukken van engelstalige - thrillers of blijspel - of in een enkel geval franse afkomst.

Op de pagina "Voorstellingen "ziet u een overzicht


(C) VATV DE REGENBOOG
.